Direct naar het hoofdmenu Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door Mogelijk
De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

Het Zakelijke Hypotheken Fonds is terug: defensief beleggen voor kapitaalbehoud

Een stabiel rendement op beleggingen met een gespreide portefeuille financieringen van zakelijke vastgoedobjecten. Dat is in een notendop wat het Zakelijke Hypotheken Fonds van Mogelijk biedt. Een gat in de markt, zo blijkt. En daarom komt er na een succesvolle lancering van het eerste fonds een vervolg.

Dirk Jan van der Hoeden en Miranda Landkroon-Wiegmans van Mogelijk.

‘We zagen een kans in de markt en die hebben we gepakt, vertelt fondsmanager Miranda Landkroon-Wiegmans over het eerste Zakelijke Hypotheken Fonds. ‘Een grote groep geldverstrekkers wil wel een mooi rendement op hun vermogen, maar heeft geen tijd om zich goed in te lezen en te bepalen: welk object wil ik financieren, op welke plek en voor welk bedrag?’

Een grote groep geldverstrekkers wil wel een mooi rendement op hun vermogen, maar heeft geen tijd om zich goed in te lezen

Miranda Landkroon-Wiegmans
Fondsmanager


Het eerste Zakelijke Hypotheken Fonds bleek voor hen de oplossing. In het eerste fonds legde elke belegger minimaal 100.000 euro in voor een periode van drie jaar, tegen een geprognosticeerd rendement van 4,5%. Mogelijk stelde de portefeuille samen en zorgde daarbij voor een goede spreiding en een inhoudelijk kloppend dossier. Beleggers hoefden zich enkel online aan te melden en een aantal documenten te uploaden ter verantwoording. Verder hadden ze er geen omkijken naar.

Eerste recht van hypotheek

In totaal legden 85 beleggers zo’n 20 miljoen euro in. Daarmee werden 25 zakelijke vastgoedobjecten gefinancierd met een gemiddelde leensom van 750.000 euro. Van kantoren en bedrijfspanden tot winkels en supermarkten. Maar ook logistieke panden, hotels, horecaketens en transformatieobjecten. ‘Stuk voor stuk in sectoren die met een lage correlatie’, aldus directeur en manager van het eerste fonds Dirk Jan van der Hoeden.
Het was een van de manieren waarop Mogelijk de risico’s voor de beleggers probeerde te minimaliseren. Daarnaast zorgden ze voor een goed onderpand. ‘Alles wat wij doen is op basis van het eerste hypotheekrecht. Dat betekent dat in het meest ongunstige geval van waardeverlies of faillissement, wij bij uitwinning nog vóór de fiscus gaan. Dat eerste hypotheekrecht is in Nederland heel stevig ingericht en biedt de houder daarvan veel zekerheden’, aldus Van der Hoeden.

Wij kopen het zakelijke vastgoed niet, maar financieren het

Dirk Jan van der Hoeden
Fondsmanager van het eerste fonds

Loan-to-value van maximaal 65%

Verder is de geldnemer hoofdelijk aansprakelijk en is de loan-to-value – de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van het object – gemiddeld over de hele portefeuille nooit meer dan 65%. ‘De geldnemer moet minimaal 35% van de leensom voor het pand zelf inleggen. Dat beperkt het risico niet alleen doordat de kans erg klein is dat er bij een waardedaling mínder dan 65% van de waarde overblijft, maar het zorgt er ook voor dat de geldnemer de verantwoordelijkheid extra voelt.’
Doordat de risico’s kleiner zijn, is ook het geprognosticeerde rendement iets lager dan bij de één-op-één Ondernemershypotheek van Mogelijk. Het ligt ook lager dan het rendement dat andere aanbieders van reguliere vastgoedfondsen beloven. Dat komt omdat het fonds van Mogelijk geen vastgoedfonds is, maar een vastgoedfinancieringsfonds. ‘Wij kopen het zakelijke vastgoed niet, maar financieren het’, vertelt Van der Hoeden. In combinatie met de bovengenoemde zekerheden, maakt dat van het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds een defensievere en minder volatiele manier van beleggen.

Kapitaalbehoud op een laagdrempelige manier

Dat is ook precies waar de deelnemende geldverstrekkers op uit waren: een rendement dat zorgt voor kapitaalbehoud op een laagdrempelige manier. En daar lijkt Mogelijk in geslaagd te zijn. Ze spraken met het fonds zowel privépersonen aan als zakelijke entiteiten. Investeerders die al bekend waren met Mogelijk en nieuwe beleggers die de diensten nu voor het eerst uitproberen. Er waren mensen die één ton inlegden en beleggers die veelvouden daarvan investeerden. Gedurende de looptijd krijgen de beleggers een maandelijkse uitbetaling van de dividenden. ‘Aan het einde kan er nog een slotdividend uitkomen op het moment dat er beter gepresteerd is dan wij hadden voorspeld’, vertelt fondsmanager Landkroon-Wiegmans. ‘Als de winst hoger wordt, keren wij 80 procent van de overprestaties uit aan de beleggers.’ Over de resultaten van de beleggingen is Mogelijk transparant. Elk kwartaal ontvangen alle deelnemers een rapport met de laatste ontwikkelingen.

Veel beleggers vonden het fijn dat ze precies wisten wanneer ze hun geld konden storten en vanaf welk moment het ging renderen

Miranda Landkroon-Wiegmans
Fondsmanager

Gemak, snelheid en zekerheid

Tot nu toe zijn de reacties erg positief. ‘Veel beleggers zijn erg te spreken over het gemak, de snelheid en de zekerheid. Ze vonden het fijn dat ze precies wisten wanneer ze hun geld konden storten en vanaf welk moment het ging renderen’, aldus de fondsmanager. ‘Er waren zelfs al beleggers die kenbaar maakten dat ze ook aan een eventueel tweede fonds weer mee zouden willen doen. En investeerders voor wie dit fonds te vroeg kwam, maar die wel aan een volgende ronde mee willen doen.’

Genoeg reden dus om een tweede Zakelijke Hypotheken Fonds te lanceren. Daarvan is de constructie zo goed als hetzelfde: meerdere investeerders leggen geld in en daarmee verstrekt Mogelijk financieringen voor een grote verscheidenheid aan vastgoedobjecten. Het eerste hypotheekrecht, de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de geldnemer en de loan-to-value van maximaal 65% op portefeuilleniveau blijven. Net als de taxatierapporten en overige documentatie ter onderbouwing van het onderpand.

Langere looptijd en hogere rente

Maar er zijn ook een aantal grote verschillen. De leerpunten uit het eerste fonds worden meegenomen in het tweede. Zo is de looptijd van de hypotheken bij dit tweede fonds op verzoek van geïnteresseerden verlengd van drie naar vijf jaar. ‘Drie jaar werd als vrij kort ervaren. Met een looptijd van vijf jaar wordt het een mooie investering voor de iets langere termijn’, legt Landkroon-Wiegmans uit.

Het levert, in combinatie met de rentetarieven die overal stijgen, ook een iets hoger rendement op. Zo is het geprognosticeerde rendement voor het tweede fonds vastgesteld op 5%. En ook hier geldt weer dat als er meer winst wordt behaald, daarvan 80% wordt uitgekeerd aan de investeerders.

Een tweede punt waaraan wordt gewerkt is het verder vergemakkelijken van de aanmeldprocedure. ‘We hebben op basis van de ervaringen van de eerste keer het proces wat verder strak getrokken, waardoor het voor de geldgever én geldnemer nog gemakkelijker wordt om alle benodigde documentatie aan te leveren’, voegt Van der Hoeden daar aan toe. ‘We hebben nog meer geautomatiseerd, waardoor ook wij efficiënter kunnen werken. We kunnen nu nog sneller op gefundeerde basis besluiten nemen.’

Inschrijving geopend

De officiële inschrijving is onlangs geopend. Begin november worden investeerders gevraagd de gelden te storten en dan kan Mogelijk beginnen met het laten passeren van de hypotheken bij de notaris. ‘Het plan is dat we dan voor midden december de hele portefeuille belegd hebben. Maar mochten we heel veel gelden binnenkrijgen, dan nemen we gerust iets langer de tijd. Uiteindelijk gaat het om de juiste balans tussen de belangen van de, de geldgevers en de geldnemers. Die willen we beiden zo optimaal mogelijk vertegenwoordigen. En voor beide partijen willen we geen concessies doen aan de kwaliteit’, aldus de directeur.

Bij beleggen zijn er altijd risico’s, maar bij deze propositie hebben wij deze voldoende weten te minimaliseren

Dirk Jan van der Hoeden
Fondsmanager van het eerste fonds

Kennissessies en transparantie

Voor iedereen die graag meer informatie wil over het Zakelijke Hypotheken Fonds van Mogelijk zijn er kennissessies georganiseerd op verschillende plekken in het land. Van Rotterdam tot Zwolle en van Eindhoven tot Breukelen. ‘We merken dat er behoefte is aan informatie bij potentiële beleggers en wij vinden het zelf ook prettig om ons platform dichterbij de mensen te brengen.’

Het geeft Mogelijk ook de kans om transparant te zijn. ‘We willen graag eerlijk vertellen: ja, wij verdienen hier ook wat aan. Maar uiteindelijk kunnen wij pas echt geld verdienen als wij meerdere fondsen succesvol weten neer te zetten. En ja, bij beleggen zijn er altijd risico’s, maar bij deze propositie hebben wij deze voldoende weten te minimaliseren’, besluit Van der Hoeden.

Bekijk voor meer informatie: mogelijk.nl/investeren/fondsbeleggen.

Deel op social media