Nederlands bedrijfsleven kwetsbaar door verouderde en complexe netwerken
Het Nederlandse bedrijfsleven is kwetsbaar voor storingen en cyberaanvallen door verouderde en complexe netwerken. Een aantal recente incidenten onderstrepen de urgentie van het moderniseren van verouderde en complexe IT-infrastructuur. Problemen in het netwerk kunnen niet alleen leiden tot kostbare stilstand, maar ook het concurrentievermogen van Nederlandse bedrijven ondermijnen in een steeds digitaler wordende economie.
Het netwerk is de onmisbare basis voor vrijwel alle bedrijfsactiviteiten. Van interne communicatie en dataverwerking tot klantinteracties en cloudtoepassingen – alles draait om een stabiel en veilig netwerk. Zonder een goed functionerend netwerk ligt alles stil: productieprocessen worden onderbroken, transacties kunnen niet worden uitgevoerd en kritieke bedrijfsapplicaties zijn onbereikbaar. In onze moderne, digitale economie is het netwerk niet langer slechts ondersteunend, maar een strategische pijler die de continuïteit en groei van een organisatie bepaalt. Volgens een recent onderzoek van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) lopen bedrijven die investeren in modernere netwerken bovendien minder risico op aanvallen en kunnen ze sneller herstellen wanneer incidenten zich voordoen.
Verouderde architectuur en complexiteit netwerk
‘Het probleem is niet alleen dat er sprake is van verouderde netwerken die zijn gebaseerd op een achterhaalde architectuur’, zegt netwerkarchitect Michel Geensen van Nomios, een aanbieder van security- en netwerkoplossingen ‘Bijna alle bedrijven gebruiken een grote verscheidenheid aan leveranciers en producten in hun digitale infrastructuur. Dit vergroot de complexiteit, waardoor het beheer van deze netwerken onder druk staat. Moderne netwerk- en securityoplossingen zijn zeer geavanceerd, maar ook hier is de complexiteit toegenomen. Daardoor is het nodig dat we een deel van het beheer uitbesteden aan AI. Voor IT-teams is het simpelweg te veel om alles handmatig te overzien. AI werkt snel en efficiënt, waardoor de beheerder weer controle krijgt en kwaliteit kan leveren, zonder overspoeld te worden door een eindeloze stroom supporttickets.’
Voorbij de hype van AI
‘Veel IT-bedrijven schreeuwen tegenwoordig van de daken over hun nieuwe AI-oplossingen, wat zorgt voor een overvloed aan ruis in de markt. Deze hype vertroebelt de focus op écht nuttige en bewezen toepassingen van AI’, benadrukt Luc van de Leijgraaf, senior accountmanager bij Nomios. ‘Juniper Networks, dat met Mist AI al meer dan tien jaar aan AI-producten werkt, bewijst dat de waarde van AI verder reikt dan marketingbeloftes. Lang voor de hype leverde Mist AI tastbare resultaten, zoals geautomatiseerd netwerkbeheer dat bedrijven helpt efficiënter te werken en problemen sneller op te lossen. AI is hier vanaf het begin doelgericht geïntegreerd, niet achteraf toegevoegd.’
Juniper Networks is al jarenlang een belangrijke speler in de datacentermarkt en bij telecombedrijven. Toch is het merk bij organisaties waar het netwerk traditioneel niet centraal staat, minder bekend. ‘Deze bedrijven kiezen vaak voor de bekende leveranciers, waardoor ze kansen laten liggen. Juniper Networks wordt niet voor niets al vier jaar op rij als meest innovatieve netwerkspeler erkend door Gartner,’ aldus Van de Leijgraaf.
Bestaande kloof tussen cybersecurity en netwerkbeheer
Naast het effectief toepassen van AI is het nodig dat cybersecurity en netwerkbeheer hand in hand gaan om een bedrijf optimaal te beschermen en te laten opereren. Toch ziet Nomios bij veel organisaties dat deze twee vaak als losse onderdelen worden benaderd. ‘Een sterke firewall alleen is tegenwoordig niet meer voldoende om de complexiteit van moderne dreigingen het hoofd te bieden. Effectief netwerkbeheer zorgt ervoor dat het netwerk soepel draait, maar zonder geïntegreerde securityoplossingen blijven zwakke plekken bestaan die cybercriminelen kunnen exploiteren’, waarschuwt Mohamed El Haddouchi, Managing Director bij Nomios. ‘Het samenbrengen van netwerkbeheer en security creëert een robuuste, dynamische omgeving waarin potentiële bedreigingen snel worden herkend en aangepakt, terwijl de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd blijft.’
NIS2 en de verantwoordelijkheid van de CEO
Met de introductie van de NIS2-richtlijn, die in Nederland wordt geïmplementeerd in de vorm van de Cyberbeveiligingswet, verschuift de verantwoordelijkheid voor cybersecurity van de IT-afdeling naar de directiekamer. De CEO is nu rechtstreeks verantwoordelijk voor de digitale veiligheid van de organisatie. NIS2 verplicht bedrijven in vitale sectoren en cruciale digitale diensten om strikte beveiligingsmaatregelen te nemen en cyberincidenten tijdig te rapporteren. Het niet naleven van deze eisen kan leiden tot hoge boetes en aanzienlijke reputatieschade.
‘De directie moet cybersecurity beschouwen als een strategisch bedrijfsrisico dat op het hoogste niveau beheerd moet worden. Daarbij is het centraal stellen van het netwerk en data cruciaal bij NIS2, omdat een solide digitale infrastructuur de basis vormt voor zowel beveiliging als bedrijfscontinuïteit’, benadrukt El Haddouchi.
De essentiële rol van MSP’s in het IT-landschap
Door de vele eisen op het gebied van functionaliteit en compliance – waaronder dus NIS2 – is er sprake van een stijging in de vraag naar Managed Service Providers (MSP’s). MSP’s spelen een belangrijke rol in het moderne IT-landschap als schakel tussen vendoren en grote organisaties. Ze bieden niet alleen technische ondersteuning, maar zijn ook een strategische partner die bedrijven helpen grip te krijgen en te houden op hun volledige digitale infrastructuur.
Door hun diepgaande kennis van zowel de oplossingen van vendoren als de specifieke behoeften van bedrijven, zorgen MSP’s voor vlotte integratie, beheer en optimalisatie van IT-systemen. Hun rol als vertrouwde partner is essentieel om complexiteit te verminderen en de continuïteit en veiligheid van bedrijfsactiviteiten te waarborgen.
‘De toename in vraag naar IT-diensten, zoals Network-as-a-Service en Managed Detection & Response, laat zien dat bedrijven steeds meer beseffen dat netwerk- en securitybeheer te complex zijn geworden om intern te blijven doen. Organisaties zoeken naar flexibele, schaalbare oplossingen die niet alleen hun infrastructuur beheren, maar ook proactief bescherming bieden tegen cyberdreigingen’, aldus Van de Leijgraaf.
De kracht van Juniper Networks en Nomios
Als Elite Plus Partner van Juniper Networks biedt Nomios bedrijven in Nederland en Europa toegang tot de meest geavanceerde netwerk- en securityoplossingen. Juniper staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve technologieën op het gebied van netwerkautomatisering, cloud networking en AI-gedreven netwerkbeheer. Dankzij de nauwe samenwerking met Juniper kan Nomios deze state-of-the-art oplossingen direct inzetten bij organisaties die hun digitale infrastructuur willen moderniseren en beveiligen, van draadloos netwerk tot datacenter. Dit partnerschap maakt het mogelijk om niet alleen hoogwaardige technologie te leveren, maar ook maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij de specifieke behoeften van elk bedrijf.
Digitale transformatie
‘Met een team van lokale experts en jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, biedt Nomios een combinatie van technische kennis en persoonlijke service. Of het nu gaat om het implementeren van schaalbare netwerkoplossingen of het waarborgen van robuuste securitymaatregelen, Nomios staat klaar om bedrijven door hun digitale transformatie te begeleiden’, aldus Steven Blees, sales director bij Juniper Networks. ‘De sterke samenwerking met Nomios stelt bedrijven in staat om optimaal te profiteren van betrouwbare, toekomstbestendige netwerken, met een partner die hen begrijpt en op lange termijn ondersteunt. Nomios is EMEA Partner of the Year van Juniper Networks.’
Enorme groei in POC’s om AI te testen
Steeds meer organisaties zien de potentie van AI in combinatie met hun netwerk en zetten Proof of Concepts (POC) in om de technologie op kleine schaal te testen voordat ze deze breed implementeren. ‘Deze trend is de afgelopen jaren explosief gegroeid, vooral omdat bedrijven de voordelen van AI willen verkennen zonder direct grote investeringen te doen. POC’s bieden bedrijven de kans om te experimenteren met AI-netwerkoplossingen in een gecontroleerde omgeving, waarbij ze de prestaties en efficiëntie kunnen evalueren. Dit zorgt ervoor dat organisaties beter voorbereid zijn om AI succesvol in hun digitale infrastructuur in te zetten’, benadrukt Geensen.
Gratis demo of testkit
Ervaar zelf de kracht van het AI-Native Networking Platform van Juniper Networks met een gratis demo of test kit. Ontdek hoe het jouw netwerkbeheer kan optimaliseren en beveiligen. Geef in je bericht aan of je interesse hebt in een persoonlijke demo (via Teams) of dat je de Test Kit graag enkele weken vrijblijvend wil ontvangen.