Ook particuliere beleggers hebben nu toegang tot private markten
Private markten waren ooit het exclusieve domein van institutionele beleggers. Dankzij nieuwe regels en nieuwe fondsstructuren zijn niet-beursgenoteerde activa nu ook bereikbaar voor particuliere beleggers. Dat opent nieuwe kansen voor wie verder kijkt dan traditionele markten.

Beleggingsjaar 2024 stond in het teken van herstel én uitdagingen. In de Verenigde Staten steeg de Nasdaq 100 index met 25,9%*, aangedreven door forse winsten van techbedrijven. In Europa was de markt gematigder; de Euro Stoxx 600 index steeg met bijna zes procent, meldde Reuters**, mede vanwege aanhoudende economische onzekerheden zoals hoge energieprijzen en geopolitieke spanningen. De obligatiemarkten kenden een uitdagend jaar. Ondanks renteverlagingen door centrale banken bleven de rendementen op staatsobligaties hoog, wat wijst op aanhoudende inflatiezorgen. Al met al was 2024 een beleggingsjaar vol onvoorspelbaarheid.’
Portefeuille versterken
Beleggers zochten tegen deze achtergrond naar manieren om hun portefeuilles te versterken. Vastgoed, traditioneel een stabiele beleggingscategorie, werd geraakt door de hogere financieringslasten. Tegelijkertijd kwamen alternatieve investeringen zoals private markets (beleggingen in de private markten) in beeld, waar beleggers toegang krijgen tot sectoren die minder afhankelijk zijn van kortetermijnbewegingen op de beurs.
Private markten bieden toegang tot activa en projecten die vaak innovatief en groeigericht zijn
Private markten: wat zijn het?
Private markten (ook wel private assets of private activa genoemd) zijn beleggingen in bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn. Dit kunnen participaties zijn in niet-beursgenoteerde bedrijven via private equity, leningen aan ondernemingen via private debt of investeringen in vastgoed en infrastructuur. Private markten bieden toegang tot activa en projecten die vaak innovatief en groeigericht zijn.
Bij private equity investeert een fonds bijvoorbeeld in bedrijven die in een vroege groeifase zitten of die een herstructurering ondergaan. Een fonds dat een belang neemt in een biotechbedrijf, kan dit ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Na enkele jaren verkoopt het fonds het belang, vaak met winst.
Vastgoed en infrastructuur
Private debt biedt ondernemingen leningen als alternatief voor bankfinanciering. Een voorbeeld is een producent van duurzame verpakkingen die kapitaal nodig heeft om een nieuwe fabriek te bouwen. Andere belangrijke categorieën binnen private markten zijn vastgoed en infrastructuur. Beleggingen in logistieke centra, huurwoningen of datacenters bieden vaak stabiele kasstromen, terwijl infrastructuurprojecten zoals windparken en zonne-energie inspelen op de groeiende vraag naar duurzaamheid.
Dankzij innovatieve structurering in combinatie met veranderingen in de regelgeving worden de private markten steeds beter toegankelijk voor een bredere doelgroep
Veranderde regelgeving
Private activa zijn van nature illiquide ofwel moeilijk verhandelbaar. Dat betekent dat het aan- en verkoopproces doorgaans aanzienlijk langer duurt en ingewikkelder is dan bij beursgenoteerde beleggingen. Vanwege strikte regelgeving, hoge instapbedragen en lange looptijden waren private markten jarenlang voorbehouden aan institutionele of geaccrediteerde beleggers, die met deze categorie profiteerden van de potentieel hogere rendementen en de spreidingsvoordelen.
Democratisering van private assets
Particulieren kwamen in dat spel tot voor kort vrijwel niet voor. Maar dankzij innovatieve structurering in combinatie met veranderingen in de regelgeving worden de private markten steeds beter toegankelijk voor een bredere doelgroep. De afgelopen jaren hebben diverse veranderingen in regelgeving en fondsstructuren deze situatie veranderd.
ELTIF’s
Eerder was het voor particuliere beleggers wettelijk niet toegestaan om deel te nemen aan veel van de structuren die noodzakelijk zijn voor investeringen in private markten. Deze waren voorbehouden aan professionele beleggers met een uitgebreide ervaring. Dankzij nieuwe regelgeving, zoals de introductie van de European Long-Term Investment Funds (ELTIF), door de Europese Unie kunnen particuliere beleggers nu ook toegang krijgen tot private markten via deze fondsen. Deze gereguleerde fondsen zijn speciaal ontworpen om investeerders, zoals particulieren en vermogende instellingen, de mogelijkheid te bieden om te investeren in projecten en activa met een langetermijnperspectief. ELTIF’s zijn gericht op het mobiliseren van kapitaal voor investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, onroerend goed en andere projecten die bijdragen aan de groei en werkgelegenheid in de Europese Unie.
Waar traditionele private assets-fondsen zeer hoge instapbedragen vereisten (in vele gevallen miljoenen), bieden ELTIF’s de mogelijkheid om te participeren vanaf een veel lager bedrag. Afhankelijk van het fonds kan dit soms al vanaf 10.000 euro. Nog altijd substantiële bedragen, maar binnen bereik van een veel grotere doelgroep. Bovendien zorgen de transparante structuur en duidelijke regelgeving ervoor dat beleggers beter geïnformeerd zijn over risico’s en rendementen.
De opmars van semi-Liquide fondsen
Daarnaast hebben zogeheten semi-liquide fondsen de toegankelijkheid van private markten verder vergroot. Waar traditionele private assets-fondsen doorgaans een looptijd hebben van tien tot vijftien jaar – zonder mogelijkheden om tussentijds uit te stappen – bieden deze semi-liquide fondsen zoals de naam al suggereert de mogelijkheid om periodiek in- of uit te stappen, bijvoorbeeld per kwartaal. De semi-liquide fondsen van Schroders Capital kunnen aangekocht worden op maandelijkse basis. Uitstappen kan eens per kwartaal. Dit verlaagt de drempel voor particulieren aanzienlijk en biedt meer flexibiliteit.
Semi-Liquide fondsen maken het mogelijk om op verschillende momenten per jaar te verkopen, waardoor beleggers meer flexibiliteit genieten
Voordelen en risico’s voor particuliere beleggers
Het belangrijkste voordeel van beleggen in private markten is diversificatie. Door te investeren in verschillende beleggingscategorieën, regio’s en sectoren, kunnen beleggers hun risico’s beter spreiden. Private markten bieden daarnaast unieke investeringskansen die niet altijd beschikbaar zijn op de publieke markten, zoals in bepaalde snelgroeiende bedrijven of vastgoedprojecten. Het rendement kan aantrekkelijk zijn, maar beleggers moeten wel bereid zijn om langere periodes geïnvesteerd te blijven. Hoewel semi-liquide fondsen enige flexibiliteit bieden, is dagelijkse handel zoals op de beurs nog altijd niet mogelijk. Verkopen kan eens per kwartaal en dat is een wezenlijk verschil.. Bovendien vereist beleggen in private markten specifieke kennis. De meeste particuliere beleggers missen de nodige ervaring en inzicht om de complexiteit van deze markten volledig te begrijpen. Daarom is een ervaren specialist zoals Schroders Capital onmisbaar. Schroders Capital is al bijna dertig jaar actief op de private markten en heeft een ruime kennis opgebouwd.
Aandelen en obligaties zijn gevoelig voor marktschommelingen, private markten hebben vaak een lage correlatie met deze categorieën
Diversificatie
In de huidige marktomstandigheden bieden private markten oplossingen voor uitdagingen waarmee traditionele beleggingen te maken hebben. Terwijl aandelen en obligaties gevoelig zijn voor marktschommelingen, hebben private markten doorgaans een lage correlatie met deze categorieën. Dit maakt ze een krachtig hulpmiddel voor diversificatie.
Daarnaast bieden private markten toegang tot exclusieve kansen. Veel van de meest veelbelovende bedrijven blijven langer privé, vooral in sectoren zoals technologie, duurzaamheid en biotechnologie. Private marktenfondsen investeren in dergelijke bedrijven, waardoor beleggers kunnen profiteren van hun groeipotentieel.
Rendement
Rendement is een andere reden waarom private markten aantrekkelijk zijn. Historisch gezien hebben private marktenfondsen rendementen hoge rendementen per jaar behaald. Private debt biedt vaak aantrekkelijke rentevergoedingen, terwijl vastgoed en infrastructuur stabiele kasstromen genereren die bescherming bieden tegen inflatie.
In tegenstelling tot beleggen via de beurs gaat je investering in private markten direct naar het bedrijf
Meer invloed, meer impact
Naast meer kans op (extra) rendement heeft beleggen in private markten nog een voordeel: het biedt beleggers de kans om heel gericht te beleggen in initiatieven die ze persoonlijk belangrijk vinden of waar ze sterk in geloven. Denk bijvoorbeeld aan beleggingen in duurzame innovatie. Zo kun je als privatemarketsbelegger directe, positieve impact maken op specifieke thema’s als klimaatverandering, energietransitie of verantwoord ondernemerschap. In tegenstelling tot beleggen via de beurs – waar je vaak aandelen koopt van een andere aandeelhouder en weinig verandert behalve de koers – gaat je investering in private markten direct naar het bedrijf. Bij kleinere, niet-beursgenoteerde bedrijven maakt het kapitaal dat wordt verstrekt door beleggers vaak een groot verschil in de groei, de slagkracht en de marktkansen van deze ondernemingen en initiatieven. Ook is de aandeelhoudersstructuur bij private markten meestal geconcentreerder, waardoor beleggers meer zeggenschap hebben over hoe het bedrijf wordt geleid en zich richt op impactvolle strategieën.
Hoe participeren?
Bij beleggen in private markten is het – zoals bij elke vorm van beleggen – belangrijk om goed voorbereid te beginnen. Zorg dat je de basisprincipes begrijpt en laat je adviseren door een financieel adviseur die je goed kan informeren over de voordelen, de nadelen en de bijbehorende risico’s. Diversificatie is essentieel: het is raadzaam om ook hier de investeringen te spreiden over verschillende sectoren en te combineren met andere activa in de portefeuille. Daarnaast is het zaak om de voorwaarden, kostenstructuren en risico’s goed te begrijpen, en belangrijk om professioneel advies in te winnen voor het maken van de juiste keuzes. Veel aanbieders van privatemarktenbeleggingen bieden tevens (online) trainingen en instructies om kennis en inzicht te vergroten.
Historisch moment
De recente democratisering van private markten betekent een belangrijke verschuiving in de financiële wereld. Dankzij nieuwe regelgeving kunnen particuliere beleggers nu profiteren van kansen die eerder buiten bereik lagen. Met de juiste begeleiding van gespecialiseerde partijen zoals Schroders Capital kunnen beleggers hun portefeuilles met deze nieuwe categorie exclusieve activa verder diversifiëren, met als doel hun risico’s te spreiden en te streven naar het vergroten van hun rendement.
Private Markets: de oplossingen van Schroders Capital
Schroders Capital biedt beleggers toegang tot een breed scala aan beleggingsmogelijkheden op de private markten. Het richt zich op het leveren van best-in-class, voor risico gecorrigeerde rendementen en het uitvoeren van investeringen door een combinatie van directe investeringsmogelijkheden en bredere oplossingen in alle activaklassen van de private markten.Met een beheerd vermogen van €90,8 miljard (per juni 2024) biedt Schroders Capital een gediversifieerd scala aan beleggingsstrategieën, waaronder vastgoed, private equity, secondaries, durfkapitaal, infrastructuur, gesecuritiseerde producten en asset-based finance, private debt, insurance-linked securities en impact beleggingen. Particuliere beleggers kunnen bij hun vermogensbeheerder terecht om te profiteren van de kansen die private markten bieden en toegang te krijgen tot semi-liquide fondsenstrategieën, aangeboden door Schroders Capital.
Vraag uw beleggingsadviseur naar de mogelijkheden.
Meer weten over Private Markets beleggingsoplossingen? Raadpleeg uw beleggingsadviseur of bezoek één van de volgende links voor meer informatie: particuliere beleggers of professionele beleggers.
Belangrijke informatie
Marketingmateriaal. Deze informatie is een marketingboodschap.
Verwijzingen naar regio’s/landen/sectoren/aandelen/effecten dienen uitsluitend ter illustratie en vormen geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of te verkopen of een beleggingsstrategie te volgen. De opvattingen en informatie in dit materiaal mogen niet worden gebruikt als basis voor individuele beleggingsbeslissingen en/of strategische beslissingen. Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten en worden mogelijk niet herhaald. De waarde van beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel dalen als stijgen en de mogelijkheid bestaat dat beleggers het oorspronkelijk ingelegde bedrag niet terugkrijgen. Door wisselkoersschommelingen kan de waarde van beleggingen zowel dalen als stijgen. Dit document geeft de meningen en opvattingen van Schroders weer. Deze kunnen veranderen. De vermelde informatie wordt betrouwbaar geacht, maar Schroders biedt geen garantie wat betreft de juistheid of volledigheid ervan.
Vrijgegeven voor publicatie door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxembourg. Registratienummer B 37.799.
* Bron: www.nasdaq.com
** Bron: www.reuters.com