Afgedankte apparaten, lampen en batterijen: goed geregeld via Stichting OPEN
Zodra importeurs en producenten van (elektrische) apparaten, lampen en batterijen producten op de Nederlandse markt afzetten, krijgen ze te maken met producentenverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat ze ervoor moeten zorgen dat afgedankte apparaten, lampen en batterijen aan het einde van hun levensduur worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled. Stichting OPEN, bekend van wecycle.nl en wecyclevoorbedrijven.nl, is de partij die dit verzorgt.
Stichting OPEN geeft, samen met inzamel-, sorteer- en recyclepartners van apparaten, batterijen en lampen invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid. Dit doet de stichting veilig en verantwoord namens de producenten en importeurs die deze producten op de Nederlandse markt zetten.
Met elkaar krijgen we het voor elkaar
‘Om de wet- en regelgeving na te leven en dus compliant bezig te zijn, moet je je als importeur of producent aanmelden bij Stichting OPEN. Stichting OPEN vult de producentenverantwoordelijkheid in’, vertelt bestuursvoorzitter Steven van Eijck van Stichting OPEN. ‘Dankzij de samenwerking met partners als gemeenten, winkels en verwerkers zorgen we vervolgens dat de afgedankte producten worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled. Dit deden we al voor apparaten en lampen en sinds 2024 zijn batterijen erbij gekomen. Een logische aanvulling, samen staan we nog sterker.’
Wat regelt Stichting OPEN namens de aangesloten importeurs of producenten? Een opsomming:
- Inzamelen: Stichting OPEN verzorgt landelijke inzamelkanalen voor consumenten én bedrijven; van de Wadden tot het diepste puntje van Zuid-Limburg.
- Sorteren: Stichting OPEN sorteert en demonteert (waar het kan) afgedankte apparaten, batterijen en lampen in monostromen.
- Transporteren: Stichting OPEN zorgt voor veilig transport van alle stromen en etappes.
- Recyclen: Stichting OPEN zorgt voor recycling door CENELEC-gecertificeerde verwerkers.
- Circulair ondernemen: Stichting OPEN draagt bij aan kennisdelen over circulariteit van afgedankte apparaten, batterijen en lampen.
Werkwijze
Als jij als importeur of producent een apparaat, batterij of lamp op de Nederlandse markt brengt, dan voldoe je in een paar stappen aan producentenverantwoordelijkheid. Twijfel je of je moet voldoen? Bekijk dan de informatie op de site van Stichting OPEN. Meld je vervolgens aan en rapporteer per jaar of per kwartaal. Je betaalt hiervoor een afvalbeheerbijdrage. De product- en tarievenlijst staat ook op de website. Ga naar stichting-open.org, kies ‘Ik ben importeur / producent’ en kijk bij de vragen en antwoorden.
Producentenverantwoordelijkheid stap in duurzaamheidsbeleid
Duurzaam produceren en handelen wordt steeds belangrijker. Grote producenten en importeurs hebben complete afdelingen die zich met circulariteit bezighouden. Zo vertelt Bruno Vermoesen van BSH Home Appliances (bekend van Bosch, Siemens, Neff en Gaggenau): ‘We denken op alle mogelijke manieren na over de volledige levenscyclus van onze producten. Elke organisatie bepaalt hoe ver ze daarin gaat. Hoe dan ook is voldoen aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid een verplichte, mooie stap in je duurzaamheidsbeleid. Die stap is snel gezet door aan te sluiten via Stichting OPEN.’
Wecycle.nl en wecyclevoorbedrijven.nl
Wecyclen, wie kent het niet? Onder de naam Wecycle voert Stichting OPEN campagnes om de inzameling en recycling van eerder genoemde producten te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen gratis inleveren bij een van onze Wecycle-inleverpunten door het hele land. Doe ook mee, geef apparaten en grondstoffen door en lever afgedankte apparaten, lege batterijen, (fiets-)accu’s of kapotte lampen in. Bij de winkel om de hoek, de gemeentelijke milieustraat of bij inleverpunten voor bedrijven. Wecycle mee! Check wecycle.nl en wecyclevoorbedrijven.nl.