Direct naar het hoofdmenu Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door T-Systems Nederland B.V.
De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

Complexiteit rondom cloudsecurity blijft een uitdaging

Bij de grote digitaliseringstendens in Nederland heeft de public cloud zich onmisbaar gemaakt. Tegelijkertijd leidt het toenemend aantal hacks en nieuwe Europese wet- en regelgeving tot meer complexiteit en zorgen voor CIO’s en CISO’s. Hoe zorgt u dat uw organisatie veilig en compliant wordt en blijft in 2024?

Voor bedrijven en overheden is de bescherming van hun privacygevoelige data topprioriteit. Hoewel toonaangevende cloudaanbieders, zoals Amazon Web Services (AWS), uitgebreide oplossingen aanbieden om de security en compliancy in hun public cloud volgens de hoogste normen in te regelen, is cloudsecurity ook een shared responsibility.  

Beveiliging ván en ín de cloud

Wat houdt dit in? AWS beheert de beveiliging ván de cloud. Denk hierbij aan de infrastructuur, het netwerk en de fysieke beveiliging van hun datacenters. Uw organisatie is en blijft echter verantwoordelijk voor de beveiliging ín de cloud, zoals het beheren van gebruikerstoegang, het versleutelen van data en het instellen van firewallregels. En daar knelt het bij veel organisaties. Organisaties hebben onvoldoende expertise in huis om hun cloudsecurity goed in te richten en te beheren. Ook ontbreekt de kennis en capaciteit om de toenemende wet- en regelgeving zorgvuldig te implementeren in de cloud. 

Gebrek aan kennis zorgt voor risico’s 

Het beheren van toegangscontrole in een omgeving zoals die van AWS is geen sinecure. Onjuiste configuraties kunnen gevoelige gegevens blootleggen met ernstige juridische en financiële consequenties. Dit wordt bemoeilijkt door de constante evolutie van de cloud; AWS blijft innoveren met nieuwe diensten, wat betekent dat bedrijven constant moeten investeren om bij te blijven. 

Wetgeving: dansen met de AVG 

Ook het blijven voldoen aan wet- en regelgeving zoals de AVG in de dynamische wereld van de public cloud kan aanvoelen als het navigeren door een mijnenveld. Waar bevinden gegevens zich exact? Wie heeft er toegang toe? Dit soort vragen maken naleving een complexe zaak. Gelukkig zijn er recente ontwikkelingen die licht werpen op deze uitdagingen. AWS heeft bijvoorbeeld recent een landing zone voor de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) gelanceerd, wat organisaties helpt om veilig en compliant te groeien in de cloud. 

Helpende hand 

In dit complexe landschap van databeveiliging en compliance in de public cloud bieden ervaren managed serviceproviders zoals T-Systems een oplossing. Door hun jarenlange ervaring in het beheer van cloudomgevingen met bedrijfskritische data begrijpen ze de complexiteit van databeveiliging en compliance in de public cloud en hebben ze de mensen om dit voor organisaties in te richten. Ze begrijpen de nieuwste beveiligingstechnologieën, richten cloudomgevingen in volgens hun best practices op het gebied van cloudsecurity voor grote nationale en internationale organisaties. Dit stelt de development teams van uw organisatie in staat om volop te profiteren van de voordelen van de cloud zonder zich zorgen te hoeven maken over de complexiteit van beveiliging en compliancy aan de Europese wet- en regelgeving. 

Een van de grootste voordelen van samenwerken met serviceproviders is de toegang tot kennis en diensten die vaak buiten het bereik van individuele organisaties liggen. Ze kunnen geavanceerde dreigingsdetectie en -preventie implementeren, gegevensversleuteling verbeteren en effectieve toegangscontrolestrategieën ontwikkelen. Dit vermindert aanzienlijk het risico op datalekken en schendingen van compliance. 

Samen naar een veilige digitale toekomst 

In een tijd waarin datagedreven strategieën van vitaal belang zijn voor de toekomst van organisaties, maar tegelijkertijd het verlies van data aanzienlijke schade kan veroorzaken, blijft de complexiteit van databeveiliging en compliance in de public cloud een kritische kwestie. Organisaties moeten blijven innoveren en tegelijkertijd ervoor zorgen dat hun gegevens veilig, en in overeenstemming met de wet, beschermd blijven. Serviceproviders zoals T-Systems bieden een brug tussen deze doelstellingen en stellen bedrijven in staat met vertrouwen de voordelen van de cloud te benutten. 

Deel op social media