Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door Mogelijk Vermogensgids
De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

Financieel onafhankelijk, wanneer bent u dat?

Wat wilt u zélf als u opeens dat mooie bedrag van de verkoop van uw bedrijf op uw rekening ziet verschijnen? Zodra de eerste euforie wegebt, is dat voor veruit de meeste mensen vooral dit: vrij zijn om zelf te bepalen hoeveel en hoe hard u nog wilt werken.

Folkert Eggink, Algemeen directeur Mogelijk Vastgoedfinancieringen.


Om financieel onafhankelijk te zijn, zoekt u vooral een mooi rendement op uw vermogen. Een rendement dat hoog genoeg is om de inflatie en de box 3-vermogensbelasting af te dekken, met zo min mogelijk risico. Zo slinkt uw vermogen niet en kan het zelfs een beetje groeien. Daarnaast wilt u dat de zaken of producten waar u in belegt begrijpelijk en gedegen zijn, met heldere communicatie. En u wilt er vooral zo min mogelijk gedoe van hebben. Maar weinig ondernemers ambiëren na hun werkende leven een job als penningmeester van hun vermogen.

Weinig ondernemers ambiëren na hun werkende leven een job als penningmeester van hun vermogen

Folkert Eggink
Algemeen directeur Mogelijk Vastgoedfinancieringen

Toen ik jonger was noemden we dat ‘rentenieren’, een term die je tegenwoordig zelden nog hoort. Gelukkig maar, want die associatie doet geen recht aan de energie en ondernemerszin waarmee veruit de meeste oud-ondernemers in het leven staan. Belangrijk element in die term is wel het woord ‘rente’: een vaste periodieke opbrengst. Het aantal ondernemers in Nederland groeit en het aantal vermogende Nederlanders ook. Ondernemers zijn tegenwoordig ook niet hun hele leven bezig met het opzetten van eenzelfde zaak, maar hebben tijdens hun werkende leven vaak verschillende bedrijven, na of (steeds vaker) naast elkaar.

Daarnaast is het normaler om ook al binnen het bedrijf of persoonlijke holding te starten met vermogensopbouw. Waar het vroegere ‘rentenieren’ meestal was voorbehouden aan grijzende oud-ondernemers treffen we in ons klantenbestand een kleurrijke mix aan van ondernemers en oud-ondernemers van alle leeftijden. Logisch, want het bezitten van meer dan een beetje vermogen, en het slim en toekomstgericht beheer daarvan, is tegenwoordig van alle leeftijden. Natuurlijk kon u als actieve ondernemer bij ons al terecht voor het verkrijgen van financiering voor uw zakelijke vastgoed. Maar ook bij verkoop van uw onderneming kunnen we u op allerlei manieren helpen. Bijvoorbeeld door het regelen van een gunstige ‘verhuurhypotheek’ voor uw zakelijke vastgoed: die regelt Mogelijk snel en gemakkelijk op het moment van verkoop van uw bedrijf.

Ook de opbrengsten uit de verkoop van uw onderneming kunt u bij Mogelijk investeren of beleggen. Dat is interessant voor iedereen die op zoek is naar kapitaalbehoud en een aantrekkelijk rendement zonder veel gedoe. Bij Mogelijk kunt u rechtstreeks investeren in de zakelijke hypotheek van een ondernemer, of instappen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds, waar spreiding en gemak centraal staan en waarvan wij inmiddels al tien fondsen hebben geopend.

Hulp bieden in elke fase van uw ondernemerschap, met de stabiliteit van vastgoed, daar staat Mogelijk voor

Folkert Eggink
Algemeen directeur Mogelijk Vastgoedfinancieringen

Hulp bieden in elke fase van uw ondernemerschap, met de stabiliteit van vastgoed, daar staat Mogelijk voor. Juist daarom vinden we het bijzonder leuk om op dit platform samen met diverse experts stil te staan bij dat belangrijke moment in het leven van ondernemers: dat u de zaak verkoopt en met de opbrengst ervan een nieuwe fase in gaat, met alle mogelijkheden van dien. Daarom hebben we negen opties op een rijtje gezet: van sparen tot crypto en van aandelen tot vastgoedfinanciering. Want iedere vorm heeft zo zijn voor- en nadelen. Verder waarschuwt businesscoach en M&A-adviseur Eelco Smit onder meer voor het zwarte gat waarin veel ondernemers terechtkomen na de verkoop. Van dat zwarte gat had ondernemer Marco Leemberg geen last. Hij doet een boekje open over de succesvolle verkoop van zijn bedrijf en de periode daarna. Inspirerend? We staan met plezier voor u klaar en gaan graag in gesprek over wat we voor u kunnen betekenen. We zijn benieuwd naar uw verhaal.

Folkert Eggink,
Algemeen directeur Mogelijk Vastgoedfinancieringen