Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door Mogelijk Vermogensgids
De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

Vastgoedbeleggen in soorten en maten


Het woord ‘vastgoedbeleggen’ is een containerbegrip. Bekijk je het van dichterbij, dan ontdek je al snel dat het bijna net zo breed en divers is als beursbeleggen. Dit zijn de populairste vormen.

Residentieel vastgoed

Deze vorm is wellicht de meest bekende vorm van vastgoedbeleggingen, die tot voor kort met name populair was onder ondernemers en zzp’ers, bij wijze van waardevast appeltje voor de dorst en als pensioenvoorziening. Het omvat het kopen van woningen, appartementen of andere woonpanden met als doel deze te verhuren of door te verkopen voor winst. Door politieke maatregelen van Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Marnix van Rij (Financiën) ligt deze categorie flink onder vuur en zijn de verdienmogelijkheden sterk beperkt, waardoor met name veel kleine woningbeleggers zich terugtrekken uit deze markt. Toch blijft woonvastgoed een interessante categorie, mede door het aanhoudende woningtekort en het uitblijven van grootschalige nieuwbouw, met name in stedelijke gebieden.

Commercieel vastgoed

Bij commercieel vastgoed gaat het om kantoren, winkelpanden, industriële panden en andere commerciële gebouwen. Ook recreatiewoningen vallen hieronder. Deze vorm van beleggen kan hogere rendementen bieden maar brengt ook meer risico’s met zich mee, zoals langdurige leegstand en fluctuerende marktomstandigheden. Grondig locatie- en marktonderzoek en due diligence zijn cruciaal bij investeren in commercieel vastgoed.

Vastgoedfinancieringen

Financieren van zakelijke hypotheken biedt investeerders een kans om indirect te profiteren van vastgoedmarkten zonder direct eigendom van onroerend goed te bezitten. Dit wordt vaak gedaan via directe leningen aan ondernemers of vastgoedontwikkelaars. Daarbij wordt vooraf een rente en looptijd afgesproken en dient het vastgoed als onderpand. Dit type belegging kan aantrekkelijk zijn vanwege de terugkerende inkomstenstroom uit rentebetalingen en de diversificatiemogelijkheden die het biedt voor een beleggingsportefeuille. En: doordat u niet de eigenaar of beheerder bent, hoeft u niet ’s nachts uw bed uit als de cv uitvalt bij een huurder.

Vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen verzamelen kapitaal van verschillende investeerders en beleggen dit in diverse vastgoedprojecten. Deze fondsen kopen dus zelf vastgoed aan, dit in tegenstelling tot een vastgoedfinancieringsfonds. Vastgoedfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om indirect te investeren in een breed scala aan vastgoedactiva zonder directe betrokkenheid bij het beheer van de eigendommen. Ze kunnen een goede optie zijn voor ondernemers die willen profiteren van vastgoedbeleggingen zonder te hoeven omkijken naar operationele en beheerszaken.

Vastgoedfinancieringsfondsen

Vanuit een vastgoedfinancieringsfonds worden diverse vastgoedobjecten gefinancierd. Deelnemers beleggen dus niet in vastgoed zelf, het fonds verstrekt hypotheken aan ondernemers, met het vastgoed als onderpand. De fondsbeheerder bepaalt waar de inleg in wordt belegd. Dat gebeurt altijd verspreid over meerdere objecten. Beleggers ontvangen op regelmatige basis rendement. Dit is een goede optie voor beleggers die graag ontzorgd willen worden.

Real Estate Investment Trusts (REIT’s)

REIT’s zijn beursgenoteerde bedrijven die investeren in verschillende soorten vastgoed, zoals kantoren, winkelcentra, appartementencomplexen en hotels. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van vastgoedrendementen met de liquiditeit van aandelenhandel op de beurs. REIT’s moeten jaarlijks een groot deel van hun winst als dividend uitkeren. Daardoor zijn ze – net als bijvoorbeeld vastgoedfondsen – aantrekkelijk voor beleggers die een regelmatige casflow willen zonder zich druk te hoeven maken over beheerstaken.

Herontwikkelingsprojecten

Herontwikkelingsprojecten omvatten het renoveren of herontwikkelen van bestaande gebouwen of grond om hun waarde te verhogen. Dit kan variëren van het omzetten van verouderde panden in moderne woonruimtes tot het ontwikkelen van winkelcentra op braakliggende terreinen. Hoewel dit type belegging potentieel hoge rendementen kan opleveren, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee, zoals bouwkostenoverschrijdingen en vertragingen in de planning.

Vastgoedverduurzaming

Duurzaam vastgoed is bijna een categorie op zichzelf. Hier gaat het om duurzame, energieneutrale of zelfs circulaire nieuwbouw met groene daken en nul-op-de-meter, maar ook om verduurzaming van bestaande bouw en de financiering daarvan. Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de steeds strengere duurzaamheidseisen bij de verhuur van commercieel en residentieel vastgoed kan investeren in vastgoedverduurzaming niet alleen helpen bij het verlagen van de CO2-uitstoot, maar ook bij het optimaliseren van de inkomsten en het maximaliseren van de waarde op de lange termijn.