Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door Mogelijk Vermogensgids
De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

Aasgieren, schapen en paarden

Opgepast lieve lezer, er gebeuren gekke dingen als je opeens iets meer dan een beetje geld hebt. Zeker als dat schip met geld heel abrupt komt binnenvaren. Of je nu een grote loterij wint, of je bedrijf voor een vorstelijk bedrag verkoopt.

Janneke Willemse, presentator, journalist, belegger en schrijver.

Wat voor gekke dingen? Kijk in de dagen en weken na het sluiten van de deal maar in je Postvak In en in de Gemiste Oproepen. Binnen de kortste keren weten vermogensbeheerders je te vinden om hun dienstverlening aan te prijzen. Bij de eerste denk je nog: ‘Nou, wie weet is dit wel iets.’ Maar geloof me: na het zoveelste aanbod raakt je geduld op en word je handig in afpoeieren. Moet ook wel; als je overal serieus op ingaat, heb je geen tijd meer over. Dat was niet waar jij aan dacht bij stoppen met werken.

Toch moet je íéts met je vermogen, want als je het laat wegkwijnen op een spaarrekening van een grootbank of in een spreekwoordelijke ouwe sok wordt het ook alleen maar minder. Inflatie, nietwaar. Dus wat? De oplossing is verrassend dichtbij. Net als bij het runnen van je bedrijf gaat het ook bij het runnen van je vermogen erom dat je zelf het initiatief houdt. Dat je niet willoos de adviezen van allerlei verleidelijke aanbieders en adviseurs volgt, maar zélf een plan maakt. Wie als een mak maar loaded schaap zijn vermogen uit handen geeft, is voor hij/zij het weet voer voor de wolven – de geldwolven. Wie daarentegen de regie in eigen hand houdt, blijft aan de bal. Belangrijk. Want vrij naar een beroemde voetballer: ‘Alleen als jij de bal hebt, ken je scoren.’

Ga niet all-in met je vermogen

Janneke Willemse
Presentator, journalist, belegger en schrijver

Het mooie is: je kunt dat prima zelf, je vermogen beleggen. Ik doe dat inmiddels een aantal jaren en heb daarbij drie vuistregels. De eerste en belangrijkste: spreiden, op meerdere paarden wedden. De tweede: doe je huiswerk, volg je gevoel en maak je eigen keuzes. En drie: blijf er relaxed onder als een ander ook een kleinigheid aan jouw vermogen verdient. Het is net als bij ondernemen niet erg om een specialist in te roepen die in ruil voor zijn advies een graantje van je marge meepikt. Wat ik maar wil zeggen: durf ook iets uit te besteden. Maar doe dat uitsluitend aan mensen die je vertrouwt en die je het gunt. Als helemaal onderaan de streep de cijfers voor jezelf maar positief zijn.

‘Waaróver moet ik dan spreiden Janneke?’ klinkt het dan vaak. Mijn antwoord is al jaren hetzelfde – ik heb die website niet voor niks: ‘Blondjes Beleggen Beter’. Blond staat voor dom en simpel, en dat is bij beleggen precies hoe je ’t moet doen. Als je het ingewikkeld vindt en je hebt geen idee welk van de opties de beste is, kies dan van alles wat. Voor mij werkt het al jaren, en het maakt het verrukkelijk simpel: aandelen, vastgoed, private equity, obligaties, deposito’s, crypto desnoods – al heb ik bij dat laatste zelf nog altijd zo’n ‘keizer zonder kleren’-gevoel… Zet je vermogen voor een deel vast voor een langere periode, zodat het goed kan renderen. Een deel beleg je kortlopender, zodat je er relatief vlot weer bij kunt. En een niet te klein deel houd je in cash op een spaarrekening, direct opneembaar, voor de leuke dingen van het leven. Je hebt immers niet voor niks zo hard gewerkt de afgelopen jaren.

Opvallend genoeg is spreiden juist voor veel (oud-)ondernemers nog verrekte moeilijk. Die zijn hun hele leven gewend geweest om all-in te gaan. Dat is wat ze zo succesvol heeft gemaakt, waardoor ze hun vermogen hebben opgebouwd. En dan moeten ze nu opeens op safe spelen? Ja, toch wel! Als je per se all-in wilt gaan, stort je dan vol overgave op je nieuwe hobby. Verbouw je keet tot je droomhuis. Begin iets nieuws. Doe commissariaten. Ga ultralopen. Maar ga niet all-in met je vermogen en houd een flink bedrag paraat. Want geloof me: na een halfjaar hobbyen, reizen en kunsttentoonstellingen aflopen gaat het toch weer kriebelen. Dan ga je nieuwe plannen maken, nieuwe initiatieven opstarten. Dan heb je dat geld weer hard nodig!

Janneke Willemse

Janneke Willemse (1975) is presentator, journalist, enthousiast belegger en schrijver van de bestseller Blondjes Beleggen Beter (2020) en de gelijknamige website. Daar laat ze iedereen meekijken met haar beleggingskeuzes, haar successen en haar missers. In haar onlinetraining Super Simpel Beleggen legt zij de basisprincipes van beleggen uit en helpt ze beginnende beleggers bij het bouwen van hun eigen goed gespreide langetermijnportefeuille. Willemse is nu te zien op RTL Z als beurscommentator en presentator van het RTL Z Beursspel en RTL Z Online Seminars.