Tim Emmelot maakt van Ottenhome weer een succes
Zijn krabbel stond nog maar net onder de koopakte van een jachthaven, toen Tim Emmelot besloot ook een nabijgelegen watersportcentrum over te nemen. En dat terwijl hij geen enkele ervaring had in deze branche. Als ondernemer keek hij niet naar de risico’s, maar naar de potentie.
Tim Emmelot handelde jarenlang in onroerend goed in Amsterdam. En dat was, zoals hij het zelf noemt, allemaal heel stoer en leuk toen hij 1992 begon. Maar in begin 2000 veranderde het imago van vastgoedhandelaren. Emmelot: ‘Men dacht dat iedereen die in het onroerend goed handelde, crimineel was. Bovendien was het steeds hetzelfde liedje. Ik had het na vijftien jaar wel een beetje gezien en wilde er graag iets anders bij doen. Iets wat ik écht leuk vind.’
Watersport in plaats van vastgoed
Emmelot besloot iets te gaan doen in de tak waar hij al zijn hele leven mee bezig was: watersport. ‘Ik ben al mijn hele leven gek op bootjes. Ik heb altijd gezeild, gewindsurft en gewakeboard. Alles met water vind ik leuk. Dus ik wilde wat met boten’, zegt hij. De ondernemer richtte zijn pijlen in eerste instantie op de aankoop van een jachthaven in Friesland. Maar omdat zijn vrouw graag in Utrecht wilde blijven werken, zocht hij het toch wat dichter bij huis. Uiteindelijk kwam Jachthaven de Zuwe op zijn pad. Met Kortenhoef als de perfecte locatie tussen Amsterdam en Utrecht.
Telefoontje
Hij kocht de jachthaven in oktober 2008 en kreeg niet veel later een telefoontje van de eigenaresse van het nabijgelegen watersportcentrum Ottenhome – al sinds jaar en dag een begrip in de omgeving. Emmelot had eerder al eens interesse getoond in een overname, maar toen gaf ze niet thuis. Dit keer had ze wel interesse. ‘De gebouwen van Ottenhome waren verouderd en moesten gesloopt worden. Daarom zouden ze verhuizen naar een andere locatie. Maar dat ging op het laatste moment niet door’, schetst hij de situatie.
Financiert Mogelijk ook jouw object? Doe de quickscan!
Mogelijk financiert zakelijk vastgoed voor ondernemers en vastgoedbeleggers. Denk daarbij aan bedrijfspanden, beleggingspanden, winkelpanden, kantoorpanden, (recreatie)woningen of appartementen voor de verhuur, agrarische gronden en zelfs transformaties, projecten en nieuwbouw. Ben jij benieuwd of Mogelijk ook jouw object kan financieren? Doe de online quickscan in één minuut en hoor binnen twee werkdagen welke leensom haalbaar is. De quickscan is geheel vrijblijvend, maar kán het begin van een aanvraag zijn. Bij wederzijdse interesse volgt er een kennismakingsgesprek. En als dat positief verloopt, wordt er direct een offerte gedaan. Zo kun je gemiddeld binnen één tot twee weken na aanvraag al een ‘go’ op je vastgoedfinanciering verwachten.
Impulsieve overname
De eigenaresse vertelde aan Emmelot dat het doek definitief zou vallen en dat dat een dag later in de krant zou staan. Dus Emmelot moest diezelfde dag vóór 16.00 uur Ottenhome overnemen. Alleen dan zou alles in één beweging door kunnen gaan. Emmelot ging meteen overstag. ‘Ottenhome was een heel bekende naam met een grote vloot en een goed concept. Ze boden bedrijfsuitjes aan waarbij een combinatie werd gemaakt tussen zeilen of sloepvaren en een barbecue. Het grootste probleem was de huisvesting. Maar die kon ik ze op de Zuwe geven.’
Schoon schip maken
Hij nam vrijwel alles over, op de fysieke locatie na. Dus de bedrijfsnaam, de website, de boten, het klantenbestand en het telefoonnummer werden zijn eigendom. Zelfs een deel van het personeel dat dacht dat ze hun baan al waren verloren, kon toch blijven, inclusief de voormalig eigenaresse zelf. ‘Ik had geen enkele ervaring in deze branche, dus een van de voorwaarden was dat zij het eerste jaar bij mij zou blijven’, vertelt hij. ‘Inmiddels is het dertien jaar later en werkt ze nog steeds voor me.’ Zijn besluit was impulsief en hij zag weinig risico’s, maar op het moment van overname was het nog wel een ‘klein beetje een rommeltje’, geeft Emmelot toe. ‘De verkoop van Ottenhome was een gedwongen verkoop door de bank. Er zaten zeven huurders in die ruzie hadden met elkaar en de oude eigenaar. En er lagen een hoop oude, lelijke, vieze en half gezonken boten in de haven.’ Dus moest er schoon schip worden gemaakt. ‘Ik zegde contracten op, kocht mensen uit, nam afscheid van de helft van de huurders van ligplaatsen en besloot de bestaande horeca niet mee te nemen naar de Zuwe, maar het zelf te gaan doen.’
Herfinanciering om te investeren
En dat deed Emmelot met succes. Ottenhome is vandaag de dag een watersportcentrum en jachthaven in één. Een prachtige plek met een groot, overdekt terras, horeca op twee verdiepingen en een aantal vergaderruimtes die verhuurd worden aan zakelijke klanten. Met een fenomenale ligging aan het water en op het zuiden; dus altijd in de zon. Het is een locatie die niet alleen geschikt is voor bedrijfsuitjes en relatie-evenementen, maar ook voor trouw- en verjaardagsfeesten of een simpel terrasje op een zwoele zomerdag. Om op dat punt te komen heeft Emmelot de afgelopen jaren flink moeten investeren. En voor die investeringen moest geld vrijgemaakt worden.
‘Maar mijn eigen bank deed nogal moeilijk. Ze keken puur naar de cashflow en niet naar het onderpand. En hoewel de rente bij de bank lekker laag is, jaagden ze me tegelijkertijd ongelofelijk op kosten. Ze wilden jaarlijks een nieuw taxatierapport, accountantsverklaringen en prognoses ontvangen. Dat kost ontzettend veel geld op het gebied van administratie, accountants en eigen uren’, vertelt hij.
‘Rust om te ondernemen’
Daarom wendde hij zich tot Mogelijk Vastgoedfinanciering. ‘Zij kijken meer naar het onderpand. Ik had veel overwaarde op het onroerend goed en had de helft uit eigen middelen betaald. Dus bij hen kon ik makkelijk een herfinanciering krijgen. Binnen een paar weken na het opvragen van informatie, kreeg ik de gehele hypotheek al toegekend. In totaal schreven drie investeerders zich in om mij een financiering van 2,34 miljoen euro te bieden. Dat heb ik onder andere gebruikt voor de uitbreiding van de terrassen, aanschaf van nieuwe boten en een kleine buffer.’ Wat die financiering Emmelot als ondernemer heeft gebracht? ‘De rust om te investeren in wat ik wil. In de dingen waar ik in geloof. Dankzij de financiering van Mogelijk kon ik me meer focussen op het ondernemen in plaats van alle administratieve rompslomp die de bank van me vroeg. Nu kan ik mijn energie steken in de dingen waar ik blij van word’, zegt hij.
Plannen voor de toekomst
Het gaf hem ook de ruimte om nieuwe plannen te maken voor de toekomst: ‘Ik wil alle oude gebouwen langs de jachthaven, die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd, slopen en daarvoor in de plaats een nieuwbouw hotel neerzetten. Zodat we ook meerdaagse congressen kunnen organiseren. Aan het water vergaderen, ontspannen en teambuildingactiviteiten organiseren en aan het einde van de dag blijven slapen. Dat is een concept waar ik veel potentie in zie.’ Emmelot is al in gesprek met de gemeente om het bestemmingsplan te wijzigen. Zodra dat rond is, kan hij de plannen verder uitwerken en een financiering regelen. Dat laatste zou hij graag weer via Mogelijk doen. ‘Mijn ervaringen zijn tot nu toe erg positief. De lijnen zijn kort, ze kunnen snel schakelen en weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Maar bovenal begrijpen ze bij Mogelijk mijn belang als ondernemer. Ze kijken naar de potentiële waarde in plaats van bestaande cashflow. En ik wil waarde creëren op de lange termijn. Dat is mijn pensioen en dat is wat er voor mij toe doet.’
‘Goed onderpand, goede ondernemer en genoeg zekerheden’
Charles van Renesse, investeerder in vastgoed en vastgoedleningen, zit iedere dinsdag om 11.00 uur klaar voor zijn computer om te zien wat er bij Mogelijk aan financieringsaanvragen online is gekomen. ‘Met één klik op de knop kun je kiezen waarop je wil bieden en je moet snel zijn, want het is ontzettend populair. ‘ ‘Toen ik de plannen van Emmelot voorbij zag komen, twijfelde ik geen moment. Dat komt door een combinatie van zakelijke en minder zakelijke argumenten. In eerste instantie kijk ik met een financiering altijd naar het onderpand. Ik wil zeker weten dat het onderpand goed is, mocht ik ooit in de situatie komen dat je het geld terug moet krijgen, door een verkoop of faillissement.’ ‘Van de jachthaven wist ik dat het een bepaalde waarde had: het zit op een goede locatie, is een mooie plek, heeft een groot stuk grond en trekt veel bezoekers. Dat zat dus wel goed. Daar bovenop komt dat het gaat om een loan to value van maximaal 60 procent met het eerste recht op hypotheek. Dat is een hele veilige marge en gaf mij als investeerder een hoop zekerheid. Ook het rendement van 6,5 procent is interessant.’ ‘Daarnaast heb ik Tim Emmelot een paar keer eerder ontmoet. Ik vond hem een plezierige man en had het vertrouwen in hem als ondernemer. Hij heeft passie voor de jachthaven en passie voor de plek. Tot slot speelt mee dat Ottenhome minimaal een halve eeuw bestaat en echt een begrip is. En ik kan het weten, want ik heb hier zelf als kind ooit leren zeilen. Die persoonlijke band zorgde er mede voor dat ik voor deze financiering ben gevallen.’
Podcastserie Het Geld en de Stenen
Tim Emmelot en Charles van Renesse kwamen via Mogelijk met elkaar in contact. In deze podcastaflevreing van Het Geld en de Stenen vertellen ze hoe dat zo gekomen is en vertelt Van Renesse waarom hij investeerde in de plannen van Emmelot.