Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door Scotch Whisky Investments
De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

MO ÒR: beleggen in whisky met de glans van goud 

Het is een well kept secret onder internationale whiskyliefhebbers: een kwaliteitslabel voor de puurste, fijnste en meest uitgelezen smaken. Superexclusief, nergens te koop, alleen geschonken op een handjevol geselecteerde adressen. Vloeibaar goud, zeggen experts en beleggers. We hebben het over het label van Scotch Whisky Investments: MO ÒR. 

‘De naam MO ÒR betekent mijn goud in Gaelic, de oude Schotse taal’, weet Michel Kappen. De energieke vijftiger is de geestelijke vader van deze bijzondere selectie van fijnste whisky’s die tot voor kort alleen bij absolute insiders op de radar stond. MO ÒR is een label, opgericht door de man die expert mag heten in Europa als het gaat om Schotse single malt whisky. Kappen biedt met Scotch Whisky Investments sinds 2007 beleggingsmogelijkheden in vaten en flessen Schots destillaat. Onder zijn regie brengen traditioneel werkende lokale experts een uitgelezen selectie whisky’s van gerenommeerde distilleerderijen tot wasdom.   

Stijgende vraag 

Met Scotch Whisky Investments helpt Kappen enerzijds de ambachtelijke distilleerderijen in de Schotse Lowlands en Highlands aan een stabiele afname en omzet,  en biedt hij anderzijds beleggers de kans om te beleggen in bijzondere whisky’s. Zo kunnen zij optimaal genieten van de groeiende interesse en de sterk stijgende vraag wereldwijd naar topklasse oude whisky’s. Schotse single malt whisky vervult namelijk als alternatieve belegging een aanvullende rol in gespreide beleggingsportefeuilles, net als andere real assets zoals horloges, auto’s en kunst. SWI doet dat sinds 2014 met AFM-vergunning. En succesvol: de organisatie beheert een belegd vermogen van ruim 300 miljoen euro, realiseerde in de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 10,5% en introduceerde de online whiskybeleggersbeurs THE SWEX.  

Dit is ons keurmerk van oorspronkelijke, originele Schotse whisky’s

Michel Kappen
Oprichter Scotch Whisky Investments

MO ÒR 

Het label MO ÒR is in dat succesverhaal een klein en onbekend hoofdstuk. Kappen: ‘MO ÒR bestaat al sinds 2009. We hebben indertijd enkele duizenden flessen met die naam gebotteld, maar die zijn nooit in de verkoop gegaan en we hebben het merk nog altijd niet officieel op de markt gezet. Daardoor hebben maar weinig mensen er ooit van gehoord. En slechts een handjevol gelukkigen heeft er ooit van geproefd.’  

Dat zit zo: Scotch Whisky Investments had eind 2009 een flink aantal bijzonder goede vaten whisky in handen. Echt uitzonderlijk goede single malts, puur en zuiver van samenstelling en uniek en rijk van smaak. Bijzondere vaten met elk hun eigen unieke karakter. Daarvan zijn er 53 verschillende gebotteld, onder het door Kappen bedachte label MO ÒR.  

Jim Murray 

Samples van al die 53 vaten gingen naar Jim Murray, de onafhankelijke Schotse whiskyautoriteit en uitgever van The Whisky Bible. Kappen: ‘Murray is dé whisky-god van Schotland. Hij beschrijft jaarlijks alle nieuwe whisky’s tot in detail en waardeert ze met een rating van 0 tot 100. Onder de 80 punten doe je niet mee, maar vanaf 90 punten wordt het Champions League en bij 94 punten of meer krijg je de Gold Liquid Award.’  

Een paar dagen later belde Murray persoonlijk naar Kappen. ‘Hij was verrast. Hij vond het de meest bijzondere collectie samples in tijden.’ Toen Murray verder vertelde was het Kappen’s beurt om verrast te zijn, flabbergasted zelfs: van de 53 samples kregen er 21 een rating boven de 90 punten. ’Elf daarvan haalden zelfs 94 tot 96 punten – goed voor een Gold Liquid Award.’ In één klap was de naam gevestigd van MO ÒR als kwaliteitsmerk voor meest uitgelezen whisky’s. Kappen: ‘Dat betekent: single malt, single cask, cask strength en minimaal 46 procent alcohol. Minimaal gefilterd, niet bijgekleurd maar met de pure, oorspronkelijke kleur, die kan variëren tussen lichtgeel tot bijna zwart. MO ÒR is ons kwaliteitsmerk van meest oorspronkelijke, meest originele Schotse whisky’s.’ 

Exclusieve clubs 

Tot een serieuze marktintroductie van het merk kwam het nog altijd niet. Wel begint Kappen de naam langzamerhand vaker te noemen. Rond de jaarwisseling stond hij met een MO ÒR- presentatie op de Master’s Expo, en op een paar selecte adressen en in exclusieve clubs kunnen gelukkigen proeven uit die eerste serie flessen van 2009. Her en der klinkt de naam vaker. Heel bewust, want Kappen wil het merk op termijn echt neerzetten. Hoe precies, dat weet hij nog niet. Wat hij wel weet: om in de nabije toekomst nieuwe MO ÒR whisky’s te kunnen bottelen, met gecertificeerde topkwaliteit, gaat hij de keuring en selectie laten doen door onafhankelijke experts. 

Beleggingskansen 

Voor beleggers biedt het MO ÒR -label nu al prachtige extra kansen, benadrukt Kappen. ‘Een bijzonder goede whisky van een goede distilleerderij is op zichzelf al veel waard. Met het kwaliteitslabel MO ÒR en de onafhankelijke keuring objectiveren we die uitzonderlijke kwaliteit. Schaarste is ook van groot belang: van single cask whisky’s bestaat in heel de wereld maar één vat met die specifieke smaak. En hoe ouder de whisky, hoe meer daarvan door de jaren heen “uitdampt” en verdwijnt. Uit een vat van vijfhonderd liter verdampt in veertig jaar zo’n zestig procent. Uit de tweehonderd liter die dan overblijft, haal je hooguit zo’n 340 flessen. Meer flessen bestaan er van die ene whisky dus niet. Dat zie je terug in de waarde: een goede 21 jaar oude single malt whisky doet zo’n 120 tot 130 euro, maar voor een echt unieke fles aan de bovenkant van de markt betalen liefhebbers met plezier 5.000 euro of meer. Omdat onze cask-managers erin slagen om door goed cask- onderhoud en controles de whisky over de jaren heen te laten rijpen tot uitzonderlijke kwaliteit en MO ÒR-status, profiteer je als belegger mee van die waardestijging. Zo werkt het label voor deze mooie whiskies als een winstverdubbelaar.’ 

Scotch Whisky Investments en THE SWEX

Sinds 2007 biedt Michel Kappen via Scotch Whisky Investments beleggers de mogelijkheid om te beleggen in vaten en flessen Schotse single malt whisky. Zo helpt hij particulieren en professionele beleggers te investeren in flinke waardegroei over de jaren. Met het hoofdkantoor in Sassenheim, waar ruim dertig professionals werken, goede connecties met alle relevante Schotse distilleerderijen en een eigen opslag en bottelarij in Schotland waar ook ruim dertig SWI-professionals werken, heeft Kappen voor inmiddels meer dan 1.400 relaties een vermogen belegd van ruim 300 miljoen euro. Daarnaast begreep Kappen dat verhandelbaarheid een must is, en ontwikkelde door de jaren heen THE SWEX, onze online whiskybeurs waar beleggers van klein tot groot zelf kunnen handelen in Schotse single malt whisky. Inmiddels koopt en verkoopt SWI als Verbonden Bemiddelaar (opererend onder AFM-licentie) succesvol portefeuilles van klanten op dit platform.

Deel op social media